22.10.2018

Isä suojelee tyttäriään silpomiselta

Lukuaika 2 min.

Deek Abdi Ali tyttärensä kanssa.

Pieni Nima-tyttö on onnekas, sillä hänen isänsä ei aio silpoa omia tyttäriään.

”Opin ympärileikkauksen vaaroista viime vuonna, kun osallistuin koulutukseen. Ennen sitä, huomasin vaimoni kärsivän leikkauksen tuomista kivuista ennen kaikkea yhdynnän aikana. Hänen kehostaan puuttui nautintoa tuova osa, klitoris, ja hän ei nauttinut seksistä. Myös hänen synnytykset olivat erittäin vaikeita ja kivuliaita.” 

”En voisi ikinä leikata omia tyttäriäni.”

Näin kertoo taksikuskina työskentelevä Deek Abdi Ali Biyo-Shinahan kylästä Somalimaasta. 

”En ikinä voisi leikata omia tyttäriäni. Minulla on viisi lasta, joista kaksi on tyttöjä. Islam kieltää heihin koskemisen. Vaimoni on myös muuttanut omaa mieltään, tiedon ja kipujensa kautta. Hän on nyt samassa veneessä kanssani.” 

Koulutuksessa opittu tieto jatkaa leviämistään eteenpäin yhteisöissä. 

”On muutamia uskonnollisia johtajia, jotka puhuvat leikkauksen yhteydestä naisen nautintoon. Monet meistä miehistä ajattelemme, että naisen tulisi myös nauttia. Tieto siitä, että leikattu klitoris on olennainen nautinnon kannalta, on miehille uutta, mutta saatuaan tietoa, he ovat muuttaneet mieltään vastustamaan leikkausta. 

Somalit ovat keskittyneet asumaan hyvin pitkälle maaseudulle. Tämän takia on tärkeää tuoda tieto heidän luokseen. Voimme lähettää pieniä ryhmiä puhumaan ja kouluttamaan heitä. Jos menemme uskonnollisten johtajien kanssa, on todennäköisempää, että meitä kunnioitetaan. Kaikki ovat kiinnostuneita islamista ja terveysasioista. Vakuutettuamme ihmiset, he voivat jatkaa ympärileikkauksen vastaista sanomaa eteenpäin.” 

Haastattelu ja valokuva: Meeri Koutaniemi

Auta lopettamaan tyttöjen sukuelinten silpominen.