08.11.2019

Entinen silpoja

Lukuaika 2 min.

Entinen silpoja

Ympärileikkaaja silpoi kymmenien tyttöjen sukuelimet päivässä.

Annah on silponut uransa aikana tuhansia tyttöjä. Entinen ympärileikkaaja on ylpeä ammatistaan ja kertoo, että on parhaimmillaan silponut jopa 40 tyttöä päivässä omalla takapihallaan Keniassa.  

Yhden tytön leikkaaminen kestää joitakin sekunteja, korkeintaan minuutin. Sitten on seuraavan tytön vuoro”, Annah kertoo. 

Tukevan otteen saamiseksi hän kertoo käyttäneensä maissijauhoja. Irti leikatut palat Annah on jättänyt maahan muurahaisten syötäviksi. 

Kenian Kisiissä tyttöjen sukuelinten silpominen nähdään osana kulttuuria. Vanhaa perinnettä ei mielletä väkivallan tekona, vaan normaalina osana naisen elämää. 

“Vanhemmat vievät tytöt leikattaviksi, jotta tytöt pääsevät naimisiin. Silpomattomat tytöt voivat joutua pilkan kohteeksi,” Annah kertoo. 

Silpominen on perinteisesti ollut osa aikuistumisriittiä tytöstä naiseksi, ja sitä on juhlittu näyttävästi kylässä pidettävässä seremoniassa. Ympärileikkaaja on ollut yhteisönsä arvostettu ja keskeinen henkilö. 

Ympärileikkaajan tilalle sairaanhoitajat

Silpominen kiellettiin Keniassa erillislailla vuonna 2011. Silti kisii-heimon tytöistä edelleen yli 95 prosenttia käy lapsena läpi sukuelintensä silpomisen. 

Silpominen tehdään laittomuuden vuoksi nykyään salaa, sillä perheet eivät halua jäädä siitä kiinni. Tytöt silvotaan myös entistä nuorempina, jotta he eivät osaisi karata tai vastustaa sitä. 

>>Auta tytöt turvaan. Lahjoita silpomisen vastaiseen työhön.

Perinteinen ympärileikkaajan ammatti on kuitenkin katoamassa. Ammatin ovat korvanneet sairaanhoitajat, jotka silpovat lisätienestin vuoksi. Leikkaus tehdään kotikäynneillä ja joskus klinikoilla. Yhden tytön silpomisesta voi tienata keskimääräisen kuukausipalkan verran eli noin 4 000 Kenian shillinkiä. 

Annah tienasi silpomisesta vähemmän. 

Aiemmin sain yhdestä tytöstä 2 500, sitten hinta romahti 1 000 shillinkiin.” 

Tuhat Kenian shillinkiä on noin 10 euroa. 

Annah lopetti ympärileikkaajan työt heti, kun paikallinen poliisipäällikkö tuli käymään hänen kotonaan ja kertoi uudesta laista. Kiinnijäämisen riski olisi tunnetulle ympärileikkaajalle jatkossa liian suuri.  

Entinen silpoja ei kuitenkaan kadu tekojaan, eikä näe silpomisessa edelleenkään mitään väärää. 

“En tunne mitään syyllisyyttä teoistani.” 

Annah-silpojan tarina on julkaistu alunperin Helsingin Sanomissa. Lue se täältä.

Auta lopettamaan tyttöjen sukuelinten silpominen.