13.05.2024 Saara Manelius

”En suostu enää piiloutumaan” 

Lukuaika 4 min

Aja Daffeh puhuu rohkeasti kokemastaan silpomisesta. ”Minä puhun, sillä silpomiseen kuolleet tytöt eivät voi sitä tehdä.” 

Vantaalainen Aja Daffeh oli nelivuotias läpikäydessään sukuelinten silpomisen Gambiassa. Hän selvisi hengenvaarallisesta toimenpiteestä elossa, mutta se aiheutti hänelle niin psyykkisiä kuin fyysisiäkin haittoja, jotka ovat yhä läsnä hänen jokapäiväisessä elämässään. Aja kertoo muun muassa pelkäävänsä, voiko koskaan tulla raskaaksi. 

Asian hyväksyminen on auttanut Ajaa käsittelemään kokemustaan. Hän haluaa, että ihmiset eivät näe häntä silpomisen uhrina vaan selviytyjänä. 

”Vaikka silpominen vaikuttaa suureen osaan elämääni, en anna sen enää määritellä minua.”

Yli 200 miljoonaa tyttöä 

Maailmassa elää yli 200 miljoonaa naista ja tyttöä, jotka ovat käyneet läpi sukuelinten silpomisen. Aja Daffehin tavoin suuri osa käy toimenpiteen läpi pienenä lapsena. 

Tyttöjen sukuelimiä silvotaan yli 30 maassa ympäri maailman, erityisesti Afrikassa, Aasiassa ja Lähi-Idässä. Silpomisen taustalla on monia syitä, kuten naisen avioliittokelpoisuuden varmistaminen tai uskomukset terveyshyödyistä. 

Silpomisen seurauksena kuolee vuosittain yli 44 000 tyttöä ja naista. 

”En suostu enää piiloutumaan” 

Aja Daffeh uskoo, että ratkaisut isoihinkin ongelmiin ovat aina yksittäisistä ihmisistä kiinni. Jonkun täytyy ottaa ensimmäinen askel ja nousta vastustamaan vallitsevaa perinnettä.  

”Puhumisen aloittaminen ei ollut helppoa, mutta minä en suostu enää piiloutumaan. Haluan, että ihmiset tietävät, miten vakavasta asiasta on kyse.” 

Nyt on oikea aika toimia 

Aja haluaa kertoa tarinansa ja toimia yhdessä Solidaarisuuden kanssa, jotta yksikään tyttö ei joutuisi enää kokemaan samaa kuin hän. Aja rohkaisee meistä jokaista toimimaan silpomisen lopettamiseksi.  

”Lahjoita, puhu ja levitä tietoa. Kaikki apu on tärkeää. Mitä enemmän ihmiset tietävät silpomisesta, sitä enemmän meillä on ihmisiä mukana tässä taistelussa.”

Vinkki!


Dokumenttisarja Kokonainen kertoo Aja Daffehin matkasta kohti silpomistoimenpiteen korjausleikkausta. Koko sarja on nyt katsottavissa yle Areenassa!

Auta lopettamaan silpominen

Kirjoittaja