04.10.2022

#EiUnohdetaTyttöjä – Solidaarisuus kampanjoi Itä-Afrikan tyttöjen rinnalla 

Viisi piirrettyä, tunnistamatonta tyttöä ja #eiunohdetatyttöjä -tekstiplanssi

Tänä tyttöjen päivänä 11.10. Solidaarisuus kampanjoi unohdettujen tyttöjen rinnalla. Tyttöjen, jotka rakentavat tulevaisuuttaan Itä-Afrikan lähihistorian pahimman kuivuuden keskellä. Tyttöjen, joiden koulutien saattaa katkaista nälkä. Tyttöjen, joita uhkaa sukuelinten silpominen, jotta he olisivat ”naimakelpoisia” ja jotta perheellä olisi yksi ruokittava suu vähemmän.

Tyttöjen, joiden tilanteen unohdamme helposti muiden kriisien keskellä.

Itä-Afrikassa on tällä hetkellä pahin kuivuus yli 40 vuoteen, ja alueen ruokaturva on pahasti järkkynyt. Yli kymmentä miljoonaa ihmistä uhkaa nälänhätä. Ruokakriisistä uhkaakin tulla kimmoke, joka ajaa liian monen nuoren naisen ja tytön elämän raiteiltaan.

Siksi Solidaarisuus haluaa muistuttaa Itä-Afrikan tyttöjen tukalasta tilanteesta kuivuuden keskellä:

  • Tytöt otetaan pois koulusta yli 2,5 kertaa poikia todennäköisemmin, jos perheen tarvitsee ottaa lapsi pois koulusta esimerkiksi osallistumaan ruuan hankkimiseen perheelle. Ilman koulutusta tyttöjen on vaikea rakentaa omaa toimentuloaan.
  • Tytöt vastaavat usein perheen vedenhausta – kun matalimmat kaivot kuivuvat, heidän matkansa vesipisteelle saattaa venyä kymmenien kilometrien pituiseksi. Pitkät vedenhakumatkat kotiseudun ulkopuolelle asettavat heidät usein vaaraan ja tekevät koulunkäynnistä mahdotonta.
  • Tyttöjen sukuelimiä saatetaan silpoa, jotta he olisivat yhteisössään naimakelpoisia. Perheillä on painetta vähentää ruokittavien lasten päälukua ja tytöt saatetaan yrittää naittaa nopeammin, jotta aviomiehen perhe ottaa tytön elatuksen hoidettavakseen. Tälläkin hetkellä kuuden tytön sukuelimet silvotaan joka minuutti.

Siksi #EiUnohdetaTyttöjä

Mitä Solidaarisuus tekee asialle?

Meillä on käynnissä 11 eri hanketta paikallisten kumppaniemme kanssa Keniassa ja Somalimaassa, joissa rakennetaan toimeentulon mahdollisuuksia naisille ja vaikutetaan silpomisperinteisiin.

Meidän työssämme nämä nivoutuvat yhteen: jotta naiset saavat vahvemman aseman perheissään, he tarvitsevat mahdollisuuden tehdä työtä ja olla mukana rakentamassa perheen toimeentuloa. Ja kun heidän asemansa vahvistuu, he voivat vaikuttaa yhteisöissään silpomisperinteen loppumiseen.

Parannamme kriisin keskellä perheiden edellytyksiä ruokaturvaan, jotta tyttöjä ei tarvitsisi ottaa pois koulusta tai naittaa heitä liian nuorina.

Ei siis unohdeta tyttöjä, kun he kipeimmin tarvitsevat meitä. Liity rinnallemme varmistamaan, että tytöt saavat rakentaa parhainta mahdollista tulevaisuuttaan.

Kuusi tyttöä silvotaan joka minuutti.

Sinä saatat unohtaa tämän tiedon, mutta tytöt eivät unohda sitä koskaan.

Osallistu kampanjaan