25.02.2021

Toimeentulotyö Keniassa voimaannuttaa naisia

Lukuaika 2 min.

Kenian naisryhmä. Kuva: Open Hand Studios

Bosinyan naisryhmässä viljellään yhdessä ja tuetaan toinen toista.

Naisten taloudellisen itsenäisyyden vahvistaminen parantaa naisten asemaa ja auttaa edistämään sukupuolten välistä tasa-arvoa perheiden sisällä, yhteisöissä ja yhteiskunnassa.

Naisten voimaantuminen edistää myös epätasa-arvosta juontuvien ongelmien, kuten sukuelinten silpomisen, kitkemistä.

Pystypuutarhoista tuloja naisryhmän jäsenille

Kenian Nyamirassa joukko Ting’an kyläyhteisön naisia kerää satoa opetuskasvihuoneen edustalla. Tornimaisissa pystypuutarhoissa hyödynnetään uutta viljelymenetelmää. Pienelle maa-alueelle mahtuu kerralla enemmän viljeltävää.

”Olemme saaneet koulutusta perinteisten vihannesten viljelystä. Tämä opetuspuutarha on esimerkki siitä, kuinka me voimaannutamme itseämme ja esimerkki ponnisteluistamme naisina”, kertoo Bosinyan naisryhmässä mukana oleva Grace Nyandiko.

Lainarinki auttaa alkuun

Bosinyan naisryhmä pyörittää säästö- ja lainarinkiä jäsenilleen sekä tarjoaa neuvontaa maanviljelyssä sekä yrittäjyydessä. Naisten toimeentuloryhmässä on peräti 270 naista mukana. Hankkeen pitkän tähtäimen tavoite on nostaa naisten maanviljely-yrittäminen uudelle tasolle.

Perheiden sisällä ehkäistään naisiin kohdistuvaa väkivaltaa sopimalla omaisuuden ja ajan käytöstä aviomiesten ja heidän vaimojensa kesken, sekä kerrotaan samalla tyttöjen sukuelinten silpomisen haitoista.

Opetuspuutarha Keniassa.

Opetuspuutarha Keniassa. Kuva: Open Hand Studios

Grace kertoo olevansa onnellinen vierailustamme tilalla, sillä pääsemme näkemään sekä puutarhan että naisten edistymisen.

”Uskomme, että seuraavan kerran, kun vierailette täällä, ryhmämme naiset ovat päässeet vielä pidemmälle”, Grace toteaa luottavaisena ja muut naiset taustalla komppaavat iloisin kannustushuudoin.

Toimeentulotyömme Keniassa:

  • Bosinya Women -yhdistys on 260 naisen toimeentuloryhmä, joka pyörittää naisten keskinäistä säästö- ja lainarinkiä sekä tarjoaa jäsenilleen neuvontaa. Hankkeessa kehitetään yhdistyksen kykyä tukea jäsentensä maanviljelyn kannattavuutta mm. kehittämällä yhteistyötä kunnan maatalousneuvonnan kanssa ja etsimällä ratkaisuja ilmastonmuutokseen sopeutumisessa yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa. Pitkällä tähtäimellä hankkeessa kehitetään yhdistykselle vastaanotto, prosessointi ja jakelukeskusta naisten maatalousyrittäjyyden nostamiseksi uudelle tasolle. Perheiden sisällä ehkäistään naisiin kohdistuvaa väkivaltaa sopimalla omaisuuden ja ajan käytöstä aviomiesten ja heidän vaimojensa kesken, sekä kerrotaan silpomisen haitoista.

 

  • Nyamira North Women -osuuskunta tarjoaa yli 600 naisyrittäjälle pienrahoitusta ja toimeentuloa tukevia koulutus- ja neuvontapalveluita. Hankkeessa parannetaan kasvinviljelyn ilmastokestävyyttä ja kasvintuotannon arvoketjujen kannattavuutta tukemalla osuuskunnan kykyä tarjota palveluita sisäisesti tai asiantuntijoiden kanssa jäsenilleen. Osuuskunnan kaupallista osaamista ja verkostoja kasvatetaan. Hanke tekee yhteistyötä kunnan neuvontapalveluiden, tutkijoiden ja yksityisensektorin toimijoiden kanssa. Osuuskunnalla on erityisiä vammaisia naisia tukevia palveluita ja osana hanketta ehkäistään perheiden sisäistä väkivaltaa sekä kerrotaan silpomisen haitoista.

Auta parantamaan naisten asemaa.