04.06.2021

Tiedote: Solidaarisuuden hankkeessa Keniassa havaittu varojen väärinkäyttöepäily

Lukuaika 3 min.

Henkilö lukee kirjaa.

Solidaarisuuden teettämissä vuoden 2020 tilintarkastuksissa paljastui vakavia epäilyjä varojen väärinkäytöstä Solidaarisuuden Muungano tasa-arvofoorumi -hankkeessa Kenian Kisiissä. Kavalluksesta epäilty henkilö vapautettiin heti tehtävästään.

Solidaarisuus teetti erityistilintarkastuksen hankkeen koko tähänastiselta toiminta-ajalta vuodesta 2018 kevättalveen 2021. Tarkastuksessa ilmeni, että yhtä henkilöä on syytä epäillä arviolta 56 500 euron kavalluksesta kolmen vuoden aikana. Suurin osa kuittiväärennöksistä ja väärennetyistä tositteista on tehty vuoden 2020 aikana. Asiasta on tehty rikosilmoitus Keniassa.

“Ulkoministeriön osuus kavalluksesta palautetaan ja maksetaan Solidaarisuuden omasta puskurirahastosta, jota on kerrytetty pitkällä ajalla. Lahjoittajien rahoja tai verovaroja ei käytetä tällaisen menetyksen kattamiseen”, toteaa Solidaarisuuden toiminnanjohtaja Miia Nuikka.

Solidaarisuus on ryhtynyt nopeisiin toimiin Kenian hankkeiden valvonnan tehostamiseksi ja hyvän hallinnon takaamiseksi.

“Tämä tapaus tutkitaan tarkkaan. Suhtaudumme erittäin tiukasti väärinkäytöksiin yhteistyömaissamme. Noudatamme korruption suhteen nollatoleranssia eli epäilykin on riittävä syy henkilön tai yhteistyösuhteen irtisanomiseen.”

”Varmistamme kaikin keinoin, että ulkoministeriöltä ja suomalaisilta lahjoituksina saamamme varat menevät sovittuun kohteeseen eli heikoimmassa asemassa olevien naisten ja tyttöjen tukemiseen”, Nuikka sanoo.

Muungano tasa-arvofoorumi on Solidaarisuuden Keniassa vuonna 2018 aloittama hanke, jonka tarkoituksena on lisätä alueen toimintaa ja koordinaatiota naisiin kohdistuvan väkivallan ja haitallisten perinteiden kuten tyttöjen sukuelinten silpomisen kitkemiseksi. Muungano tuo yhteen toimijoita eri sektoreilta keskustelemaan paikallisista kysymyksistä ja vahvistamaan naisten sekä tyttöjen oikeuksia.

Riippumattoman evaluaation mukaan hanke on edistänyt tasa-arvoa lisäämällä keskeisten viranomaisten ymmärrystä naisten oikeuksista ja tasa-arvohaasteista. Tämän seurauksena viranomaiset ovat ryhtyneet konkreettisiin toimiin, kuten perustaneet Kisiin ja Nyamiran piirikuntien poliisiasemille erityiset toimipisteet väkivaltaa kohdanneille naisille.

Lisätietoja antaa:

Miia Nuikka
Solidaarisuuden toiminnanjohtaja
miia.nuikka@solidaarisuus.fi
040 518 4345

Suomalainen Solidaarisuus-järjestö parantaa tyttöjen ja naisten asemaa Itä-Afrikassa. Olemme erityisiä asiantuntijoita tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaisessa työssä. Autamme köyhien alueiden naisia saamaan toimeentuloa ja elämään turvassa väkivallalta. Vähennämme eriarvoisuutta ja rakennamme kestävää kehitystä yli viidenkymmenen vuoden kokemuksella.