22.12.2022 Grace Morungi

Tänä jouluna minusta tuli iso tyttö

Lukuaika: 2 min.

Pulpetilla vihko, kynä ja käsi

Kenian Kisiissä joulu on tärkeä juhlapyhä, johon kuuluu hyvä tunnelma, ruoka, lahjat lapsille ja suvun yhdessäolo. Joulun aikaan järjestetään myös monia juhlia, kuten häitä sekä tyttöjen ”aikuistumisjuhlia” eli sukuelinten silpomiseen liittyviä tilaisuuksia. Annetaan kohta 9-vuotiaan tytön kertoa vuodesta, jolloin hän säästyi silpomiselta.

”Täytän yhdeksän vuotta jouluaattona. Tällä joululomalla minun oli tarkoitus käydä läpi silpominen ja siinä siirtyä isojen lasten joukkoon. 

Helmikuussa kouluun tuli kuitenkin vieraita. Nainen ja mies ajoivat punaisella autollaan koulun pihaan. He tulivat tapaamaan juuri meitä, kolmosluokkalaisia tyttöjä. Rehtori kertoi, että vieraat olivat Grace ja Jacob Manga Heart -järjestöstä ja että he aloittaisivat silpomisenvastaisen ohjelman meidän koulussamme. 

Ohjelma on ollut minulle mahtava juttu. Ennen en tiennyt, että tyttöjen sukuelinten silpominen on laitonta – nyt tiedän. Opin myös, että silpominen loukkaa minun oikeuksiani monella tavalla: se loukkaa lapsen oikeuksia, naisten oikeuksia ja ihmisoikeuksia.  

Kaikkein parasta on, että olen oppinut puolustautumaan silpomiselta: tiedän, että jos kuulen suunnitelmista silpoa minut tai joku muu meistä tytöistä, minun pitää kertoa siitä aikuisille meidän kylässämme ja minun pitää soittaa Gracelle ja Jacobille Manga Heartiin. 

Haluan, että äitikin kuulee 

Aluksi mietin, mahtaako äitikään tietää näitä asioita silpomisesta ja halusin kovasti, että äiti oppisi kaiken minkä minäkin. Äiti lähtikin mukaani leirille, jossa hänkin kuuli silpomisen haitoista. 

Äiti, miksi suunnittelet, että minut silvottaisiin vaikka se on laitonta ja se voi aiheuttaa minulle sairauksia? Esitin kysymyksen äidilleni eräänä iltana, kun laitoimme päivällistä keittiössä.  

Äiti kertoi, että silpomisessa on kyse meidän kulttuuristamme. Hän kertoi, että on itse kokenut saman. Hän sanoi, että juttelee isän kanssa eikä osannut vielä sanoa, haluaisivatko he minun käyvän läpi silpomisen. 

Minä kyllä ymmärsin äitiäni, mutta minulla oli tarkat suunnitelmat tehtynä, miten vältyn toimenpiteeltä. Opettajan talo on torin takana, koulun lähellä ja hän oli kertonut meille, että voisimme juosta hänen luokseen ja kertoa heti, jos joku meistä olisi vaarassa joutua läpikäymään silpomisen. 

Suuri juhlapäivä 

Tänään on se päivä, kun valmistun silpomisenvastaisesta ohjelmasta. Minusta tuntuu, että olen nyt voimakas. Tiedän omat oikeuteni ja olen ylpeä siitä, että olen tyttö. Minulla on juhlavaatteet, säihkyvän valkoiset kengät ja sukat. Kaulassani on kimaltava nauha. 

Kuvassa on suuri huone täynnä silpomisenvastaisesta ohjelmasta valmistuneita tyttöjä ja heidän vanhempiaan. Tytöillä on juhlapuvut päällään.
Silpomisenvastaisesta ohjelmasta valmistuminen on tytöille ja heidän perheilleen suuren juhlan paikka

Äiti on mukana juhlimassa minua. Hän näkee, miten minusta tulee iso tyttö! Mukana on väkeä kunnan ja piirikunnan johdosta. Myös opettajani ovat täällä, ja he ovat meistä niin ylpeitä. 

Tänä vuonna minä en joutunut läpikäymään silpomista. Toivon kovasti, että säästyn siltä myös tulevaisuudessa.” 

Kirjoittaja