08.11.2019

Silpomista paennut tyttö

Lukuaika 2 min.

Eunice säästyi silpomiselta. Kuva: Nenäpäivä / Benita Kärkkäinen

Äiti oli jo suunnitellut tyttönsä sukuelinten silpomisen valmiiksi. Tytär pakeni kotoa ja säästyi silpomiselta.

Pienen Eunice-tytön äiti valmisteli salassa tyttärensä sukuelinten silpomista. Samaan aikaan tytön koulussa järjestettiin koulutus silpomisperinteen haitoista ja laittomuudesta.  

Eunice päätti, ettei aio ikinä suostua silpomistoimenpiteeseen. Lapsen voi olla kuitenkin vaikea ilman aikuisten apua pelastaa itse itseään silpomiselta, sillä toimenpide tehdään usein yllättäen ja väkisin. 

Kouluttaja ja mentori Truphena päätti auttaa ja suojella Eunicea 

Truphena soitti Eunicen äidille. Hän kertoi äidille silpomisen haitoista ja siitä, että tyttö oli päättänyt kieltäytyä siitä.  

Ensimmäinen puhelu ei tuottanut tulosta. Oli tavattava äiti kasvokkain. Tapaamisessa Truphena sai äidin vakuuttumaan haitoista. 

Siitä huolimatta silpomisuhka oli edelleen suuri. Eunice pelkäsi, että silpominen tehtäisiin hänelle kaikessa hiljaisuudessa, muilta salaa. 

Eunicen ei auttanut muu kuin paeta kotoaan Truphenan luokse turvaan. Truphenasta tuli Eunicelle kuin toinen äiti. Hän kutsuu Truphenaa hellittelynimellä Äitikarhu. 

Truphenan koti on Eunicen ja monien muiden nuorten tyttöjen turvasatama. Tytöt tietävät, että jos kotona tulee hankala tilanne, he voivat aina mennä Truphenan luokse. 

Truphenan luokse tytöt voivat juosta turvaan. Kuva: Nenäpäivä / Benita Kärkkäinen

Tytöt voivat aina juosta Truphenan (vas.) luokse turvaan, jos pelkäävät joutuvansa ympärileikkaukseen. Kuva: Nenäpäivä / Benita Kärkkäinen

Lopullisesti silpomiselta turvassa

Nyt Eunice on 12-vuotias ja Truphena uskoo tytön olevan vihdoin lopullisesti turvassa silpomiselta, sillä tyttö on ohittanut pahimman silpomisriski-iän. Myös vanhempien tieto silpomisen laittomuudesta tuo turvaa: perheellä ei olisi varaa ostaa äitiä vapaaksi vankilasta, jos hän jäisi teosta kiinni. 

Nuori Eunice tekee nykyään Truphenan jalanjäljissä vapaaehtoistöitä silpomisperinteen kitkemiseksi. Hän esittää toiveen, että myös suomalaiset tukisivat silpomisen vastaista työ, jotta perinne saataisiin loppumaan. 

Truphenan ja muiden koulutuksia järjestävien työtä tuetaan Nenäpäivä-kampanjan varoin. Katso Eunicen ja Truphenan Nenäpäivä-show’ssa nähty tarina YleAreenasta.