04.11.2019

Silpomiselta säästynyt

Lukuaika 4 min.

Silpomiselta säästynyt Purity-tyttö

Purity-tyttö on joutunut käymään elämänsä vaikeimman taistelun nuorella iällä. Rohkeus nousta omia isovanhempiaan vastaan pelasti hänet silpomiselta.

Purity on 13-vuotias tyttö, joka on onnellinen. Hän on onnellinen erityisesti sen vuoksi, että on selviytynyt 13-vuotiaaksi ilman sukuelintensä silpomista.

Purityn säästyminen silpomiselta on poikkeuksellista, sillä hänen yhteisössään Kenian Kisiissä 68 prosenttia 15–19-vuotiaista tytöistä käy läpi tämän ikivanhan siirtymäriitin tytöstä naiseksi.

Rohkeutta vastustaa silpomista

Äiti hylkäsi Purityn tytön ollessa pieni, ja Purity on varttunut isovanhempiensa kanssa.

Tyypillisesti äidit ja isoäidit jatkavat perinnettä ja pitävät huolen, että tytöt silvotaan ajoissa, jotta heistä tulee siveellisiä, yhteisönsä kunnioittamia ja he pääsevät naimisiin.

Ilman äitiä eläminen ei kuitenkaan vaikuttanut pelastumiseen silpomisriitiltä. Isovanhemmat olivat päättäneet, että Purity silvotaan 9-vuotiaana, kuten niin monet muutkin kylän tytöt.

Purity-tyttö säästyi silpomiselta rohkeutensa ansiosta

Puritylla oli 9-vuotiaana rohkeutta uhmata isovanhempiaan ja puolustaa omansa kehonsa koskemattomuutta. Kuva: Benita Kärkkäinen / Nenäpäivä

Purityn pelasti jokin, mikä sai hänet ymmärtämään myös omat oikeutensa: tieto. Hän oli oppinut Solidaarisuuden kumppanijärjestön Manga Heartin koulutuksissa, ettei silpomisperinne ole oikein. Hän tiesi sen olevan vahingoksi terveydelle ja lisäksi Kenian laissa kiellettyä.

Puritya ei pelottanut sekään, että vanhojen uskomusten mukaan vain silvotut tytöt olisivat puhtoisia ja silpomattomia riivaisi demonit. Hän tiesi niiden olevan vääriä uskomuksia.

Niinpä hän päätti tehdä kaikkensa, ettei häntä silvottaisi ja uhmasi isovanhempiensa tahtoa.

Mutta isovanhemmat eivät niin vain muuttaneet mieltään. Olihan kyseessä perinne, jota oli suvussa ja kylässä harjoitettu iät ajat.

9-vuotiaan tytön täytyi ottaa jämerät aseet käyttöön selviytyäkseen vaarallisesta tilanteesta. Hän uhkasi isovanhempiaan poliisilla. Sen lisäksi Purity kertoi heille kaiken, minkä oli koulutuksissa oppinut. Hän osasi kertoa vääristä uskomuksista ja sen, että toimenpide saattaisi johtaa hiv-tartuntaan, verenhukkaan ja jopa kuolemaan.

Isoäiti ei alkuun pitänyt lainkaan ajatuksesta, ettei Puritya silvottaisi. Silpominen on perinteisesti ollut tapa kontrolloida tytön seksuaalisuutta ja varmistaa, ettei tyttö päädy väärille teille. Isoäidillä oli tosin kokemusta siitä, ettei silpominen takaisi siveellisyyttä, sillä Purityn äiti oli tullut silpomisestaan huolimatta raskaaksi. Perinteiden noudattaminen tuntui silti isoäidistä tärkeältä.

Lopulta tieto ja pelko laittomasta teosta yhdessä saivat isovanhemmat hyväksymään sen, ettei Puritya silvottaisi.

Silpomaton roolimalli tytöille

Nyt neljä vuotta myöhemmin isovanhemmista on hienoa, että 13-vuotias Purity voi toimia silpomattomana roolimallina muille tytöille.

Kylän ihmiset kyselevät edelleen isovanhemmilta, miksi Puritya ei silvota. He ovat jopa epäilleet, haluaako perhe olla enemmän toisen heimon kaltainen, jossa tyttöjä ei silvota. Sosiaalinen paine silpoa tyttö on kova.

Isoäiti on kuitenkin päätöksensä tehnyt ja näkee nykyään, että kaikki tytöt ovat tasavertaisia – olivatpa he sitten silvottuja tai silpomattomia.

Myös isoisä on sopeutunut ajatukseen ja hyväksynyt sen, että nuorilla on nykyään enemmän tietoa kuin heillä. Ennen isovanhempien sana oli laki, mutta nyt hänestä on hyväkin, että asiat muuttuvat ja nuoret luovat parempaa tulevaisuutta.

Purity on kiitollinen, että säästyi silpomiselta, jota hän kuvailee psyykkiseksi ja fyysiseksi kidutukseksi. Selviydyttyään nuorella iällä elämänsä vaikeimmasta taistelusta, Purity uskoo tulevaisuudessa pääsevänsä minkä tahansa esteen yli.

Hän saa voimaa Solidaarisuuden silpomisen vastaisen työn mentoreista, joiden luokse voi aina juosta ja jotka ovat pelastaneet myös Purityn ystäviä silpomiselta.

Valitettavasti kaikki eivät ole olleet yhtä onnekkaita. Osa kavereista on jo silvottu, osalla se on vielä edessä.

Heitä on autettava.

 

 

Solidaarisuuden silpomisen vastaista työtä tuetaan Nenäpäivä-kampanjan varoin. Osallistu käynnissä olevaan Nenäpäivä-kampanjaan.