fbpx
Yhteystiedot

Silpominen Keniassa ja Somalimaassa

Tyttöjen sukuelinten silpominen on tyttöihin ja naisiin kohdistuva vakava ihmisoikeusloukkaus. Perinnettä harjoitetaan noin 30 maassa pääasiassa Afrikassa ja Lähi-Idässä ja se tehdään useimmiten ennen teini-ikää, 510 vuoden iässä.

Arviolta 200 miljoonan tällä hetkellä elossa olevan naisen sukuelimet on silvottu ja 3 miljoonaa tyttöä on vuosittain vaarassa altistua toimenpiteelle. Muuttoliikkeen seurauksena myös EU-maissa asuu arviolta 500 000 toimenpiteen läpikäynyttä naista. Silpominen on ikivanha perinne, joka on juurtunut osaksi sitä harjoittavien yhteisöjen kulttuuria.

Silpomisessa tytön ulkoisia sukuelimiä vahingoitetaan tai ne poistetaan. Vaarallisella toimenpiteellä ei ole tunnistettuja terveydellisiä hyötyjä ja aiheuttaa tytöille elinikäisiä fyysisiä ja psyykkisiä traumoja.

Sukuelinten silpominen on perinteisesti ollut siirtymäriitti tytöstä naiseksi, jonka jälkeen tyttö on naimakelpoinen ja hänet nähdään kunniallisena ja arvostettuna yhteisönsä jäsenenä.

Tyttären pääseminen naimisiin on köyhissä oloissa elinehto ja naisten toimeentulo on useissa yhteisöissä täysin riippuvainen aviomiehestä. Silpomatonta tytärtä on vaikea saada naimisiin.

Silpominen Keniassa kisii-heimossa

Tyttöjen sukuelinten silpominen on Keniassa kisii-yhteisössä merkittävä ongelma. Jopa 96 prosenttia tytöistä silvotaan, silpomattomia tyttöjä ja heidän perheitään syrjitään.

Vaikka tyttöjen sukuelinten silpominen ja naisiin kohdistuva väkivalta ovat laissa kiellettyjä, ongelmat elävät yhteisöissä. Silpomista tapahtuu piilotetusti ja yhä nuorempia tyttöjä silvotaan. Lounais-Keniassa kristityn kisii-heimon parissa silpomiseen liittyvät uskomukset ylläpitävät perinnettä. Silpomisen uskotaan vahvistavan tyttöä ja olevan hyväksi terveydelle.  

”Kerrotaan, että silpomaton tyttö ei voi saada lapsia. Hänestä tulee hedelmätön”, kertoo Solidaarisuuden paikallisessa kumppanijärjestössä työskentelevä Grace Kerubo.

Osa uskomuksista saa kisiiläistytöt jopa haluamaan ympärileikkausta itselleen. 

”Sanotaan, että jos tyttöä ei ympärileikata, hänen klitoriksensa jatkaa kasvuaan ja lopulta laahaa maata tytön kävellessä”, Kerubo kertoo. 

”Jotkut tytöt oma-aloitteisesti kysyvät ‘milloin minut ympärileikataan, jotta voin olla kuten kaikki muut ja sovin osaksi yhteisöä, eikä minua pilkata’”, Kerubo jatkaa.

”Silpomatonta tyttöä ei arvosteta yhteisössään ja häntä pidetään ikuisesti lapsena iästään huolimatta. Heistä ei koskaan tule naisia. Silpomatonta tyttöä alkaa riivata demonit, eikä hän voi päästä naimisiin.”

Kisii-yhteisössä elää vahvana uskomus, että silpomaton tyttö on huikentelevainen, juoksee poikien perässä, ajautuu kunniattomalle tielle prostituoiduksi eikä voi menestyä elämässään.

Silpominen Somalimaassa

Silpomisperinne elää edelleen hyvin vahvana Somalimaassa. Arvioiden mukaan 90–98 prosenttia tytöistä joutuu silpomisen uhriksi 6–9-vuotiaina.

Solidaarisuuden sukuelinten silpomisen vastainen työ Somalimaassa on pitkäjänteistä, asenteiden muutoksiin perustuvaa toimintaa. Tuellamme koulutetut paikalliset johtajat, opettajat ja vanhemmat vievät yhteisöissään eteenpäin silpomisen vastaista viestiä. Tuemme myös paikallisten kumppaniemme työtä silpomisen kieltävän lain edistämiseksi.

Auta lopettamaan tyttöjen sukuelinten silpominen.