16.12.2019

Silpomaton ja ylpeä siitä

Lukuaika 4 min.

”Sukulaiset saattavat sanoa minulle, ettei minusta koskaan tule vahvaa, kunnon naista silpomattomana. Olen täysin eri mieltä heidän kanssaan. Vastaan heille aina, että arvostan itseäni tällaisena. Teini-ikäinen Nancy aikoo tehdä kaikkensa, jotta silpomisperinne saadaan loppumaan.

Nancy on 13-vuotias tyttö, jonka rakkaus biologiaan heräsi koulussa. Nyt hän on päättänyt hakea koulun jälkeen opiskelemaan sairaanhoitajaksi. 

Nancy on myös tyttö, jonka tie on ollut erilainen kuin monilla muilla kylänsä tytöistä. Hän on silpomaton. Nancyn yhteisössä Keniassa arviolta 95 prosenttia tytöistä käy läpi sukuelintensä silpomisen lapsena. Myös Nancyn vanhin sisko on ympärileikattu. 

”Äitini ei tiennyt tuohon aikaan silpomiseen liittyvistä ongelmista. Silpomista vastustavat kampanjat eivät olleet vielä tavoittaneet häntä”, tyttö kertoo. 

Silpomisen vastainen koulutus ratkaisi Nancyn kohtalon

Nancylla kävi tuuri, että juuri hänen opettajansa oli käynyt koulutuksen ja oppinut silpomisperinteen vaaroista.  

Opettaja oli ryhtynyt itse vastustamaan silpomisperinnettä ja kertomaan ympärileikkauksen aiheuttamista ongelmista ja laittomuudesta myös oppilailleen. 

Kerroin äidille kotona, mitä opettaja oli opettanut koulussa. Samoihin aikoihin äidille tarjoutui tilaisuus osallistua itse koulutukseen”, Nancy muistelee muutaman vuoden takaisia vaiheita. 

Nancyn lisäksi kaksi muuta hänen siskoaan säästyivät toimenpiteeltäHän on onnellinen, että häntä ei pakotettu siihen, sillä koulussa opettaja oli kertonut kovista kivuista, verenvuodosta ja millaisia ongelmia elämässä tulee myöhemmin, esimerkiksi synnytyksissä, silpomisen takia. 

>> Sinä voit tukea silpomisen vastaista työtä. Tee lahjoitus.

Nancy säästyi silpomiselta

Tieto sukuelinten silpomisen vaaroista tavoitti Nancyn ja hänen äitinsä ajoissa, ja tyttö säästyi toimenpiteeltä. Kuva: Nyasha Kadandara

”En tiedä, olisinko suostunut toimenpiteeseen, vaikka vanhempani olisivat sitä vaatineet. Olin seurannut vierestä yhden ystäväni silpomisprosessia ja minua kammotti, kuinka tytöistä koulutettiin rituaalin myötä pikkunaisia kisiiläismiehille”, tomera tyttö toteaa.

”Olin sen vuoksi hyvin helpottunut, kun äitini kävi koulutuksen. Minulla oli kammo silpomista kohtaan jo ennen kuin edes kunnolla ymmärsin, mistä siinä on kyse.” 

Huoli silvotusta isosiskosta 

Elämä silpomattomana ei aina ole helppoa yhteisössä, jossa muut kannattavat perinnettä. 

”Suurin osa kavereistani on ympärileikattu ja joskus he kerääntyvät ympärilleni ja nauravat minulle, koska olen silpomaton. Mutta minä en välitä, vaan kerron, että perheeni on tehnyt päätöksen ja meitä ei leikata”, Nancy kertoo. 

”Luokallani on kaksi muuta tyttöä, joita ei ole leikattu. Vietän suurimmaksi osaksi aikaa heidän kanssaan, mutta koulussa leikimme myös kaikki tytöt yhdessä.” 

Nancy on nähnyt läheltä isosiskonsa kärsimyksen silpomisen seurauksista. Kuva: Nyasha Kadandara

Nancy on nähnyt läheltä isosiskonsa kärsimyksen silpomisen seurauksista. Kuva: Nyasha Kadandara

Huoli omasta vanhimmasta, silpomisen läpikäyneestä isosiskosta on suurempi kuin murheet pilkkaavista koulukavereista. 

Olen pahoillani isosiskoni puolesta. Minun käy sääliksi häntä ja muita leikattuja tyttöjä, kun ajattelen, mitä he ovat joutuneet käymään läpi. Olen nähnyt läheltä silpomisesta aiheutuneet kivut synnytyksessä”, Nancy sanoo hiljaisella äänellä. 

Silpomisen vaikutukset tulevaisuuteen 

Nancylla on tunne, että hänellä on edessään erilainen tie kuin hänen ympärileikatulla isosiskollaan. 

Siskoni on nyt kahdeksantoistavuotias ja hänellä on kohta jo kaksi lasta ja kivulias synnytys takana. Luulen, että myöskään seksielämä ei ole hänellä kovin antoisaa”, Nancy pohtii. 

Oman tulevaisuutensa Nancy näkee valoisampana. Sairaanhoitajaksi tähtäävä tyttö näkee paljon hyviä puolia vanhempiensa päätöksessä. 

”En usko, että kohtaan samoja haasteita kuin siskoni, sillä en kärsi silpomisen aiheuttamista komplikaatioista. Minun kohdallani synnytykset tuntuvat ajatuksena ihan hyvältä, hän virnistää. 

Nancy haluaa isona sairaanhoitajaksi ja kampanjoida silpomisperinnettä vastaan. Kuva: Nyasha Kadandara

Yhteisön painostus perinteeseen edelleen kova 

Nancyn ja hänen perheensä täytyy jatkuvasti perustella uudelleen sukulaisille ja naapureille päätöstään olla silpomatta perheen muita tyttöjä.  

”Sukulaiset saattavat sanoa minulle, ettei minusta koskaan tule vahvaa, kunnon naista silpomattomanaOlen täysin eri mieltä heidän kanssaan. Vastaan heille aina, että arvostan itseäni tällaisena”, Nancy sanoo. 

Nancy haluaa tulevaisuudessa paitsi hoitaa potilaita sairaanhoitajana, myös levittää tietoa silpomisen haitoista aktivistina. 

”Haluan, että silpomisperinne loppuu. Tiedon pitää levitä mahdollisimman laajalle, sillä pienten tyttöjen lisäksi jopa aikuisia naisia ympärileikataan. Uskon, että sairaanhoitajana tulen kohtaamaan paljon äitejä ja voin levittää sitä kautta heille tietoa, mutta tarvitaan myös paljon kampanjointia eri puolilla, jotta tieto tavoittaa aivan joka ikisen ihmisen täällä Keniassa. Vasta silloin silpominen saadaan laskuun.”