24.06.2020 Ada Bergroth

Tieto pelasti Nuran silpomisperinteeltä

Lukuaika 2 min.

Somalimaalainen Nura säästyi silpomiselta

12-vuotias Nura on perheensä nuorin tyttö ja ainoa sisaruksista, jonka sukuelimiä ei ole silvottu.

Kymmenen lapsen äiti Shamis Omar Somalimaasta ei aiemmin osannut yhdistää omia ja tyttäriensä vaivoja lapsena tehtyihin ympärileikkauksiin.

Silpomisperinne elää edelleen vahvana Somalimaassa. Kyseessä on tapa, jolla pyritään varmistamaan tytön neitseys ja siveys, jotta tytöllä olisi hyvät mahdollisuudet avioitua. Somalimaassa avioliitto nähdään edelleen tärkeimmäksi keinoksi turvata tytön taloudellinen asema.

Myös Shamis elää puolisonsa maanviljelystä saamien tulojen varassa ja on keskittynyt perheen ja kodin hoitamiseen. Perheeseen kuuluu vanhempien lisäksi seitsemän tyttöä ja kolme poikaa. Tytöistä kuusi on läpikäynyt silpomisen.

Silpomisen kannattajasta perinteen vastustajaksi

Tieto silpomisen terveyshaitoista sai äidin pään kääntymään silpomisperinnettä vastaan siinä vaiheessa, kun hän ymmärsi monien terveysvaivojen johtuvan ympärileikkauksesta. Hän oli seurannut jo pidempään silvottujen tyttäriensä kohtaamia vaivoja, kuten tulehduksia ja verenvuotoa. Shamis ymmärsi koulutuksessa, että hänellä oli itsellään ollut synnytyksissä ongelmia juuri silpomisen vuoksi.

Tieto silpomisen aiheuttamista terveysvaaroista ja -ongelmista tavoitti äidin ajoissa nuorimman tyttären Nuran kannalta ja niin Nura säästyi sukuelintensä silpomiselta.

Perheen 12-vuotias kuopus on ainoa sisaruksista, jonka sukuelimiä ei ole silvottu. Hän on myös ystäväpiirinsä ainoa tyttö, jota ei ole silvottu. Sen vuoksi Nura olisi itse halunnut aluksi läpikäydä ympärileikkauksen, jotta hän olisi samanlainen kuin muut; ”normaali”.

”Jouduimme selittämään Nuralle moneen kertaan, millaisia terveysongelmia silpominen aiheuttaa ennen kuin hän hyväksyi sen, ettei häntä silvota”, Shamis-äiti kertoo.

Nura Somalimaassa ulkona. Kuva Nyasha Kadandara.

Nuran äidin piti vakuuttaa tyttö silpomisen haitoista. Tyttö olisi aluksi halunnut itselleen ympärileikkauksen ollakseen kuten muut tytöt. Kuva: Nyasha Kadandara

Somalimaassa sukuelinten silpominen tehdään tyypillisesti 6–9-vuotiaana, joten 12-vuotias Nura saa todennäköisesti elää loppuelämän turvassa silpomiselta.

Lohdullista on se, että yksikin silpomiselta säästynyt tyttö edistää perinteen hiipumista kerrannaisvaikutuksen ansiosta: silpomaton tyttö ei yleensä silvo enää aikuisena omia tyttäriään ja monesti myös sisarusten lapset säästyvät perinteeltä. Uusi tapa leviää hiljalleen perheen sisällä ja syntyy uusi normaali.

Kirjoittaja