20.05.2019

Naisyrittäjät kehittävät Somalimaata

Osuuskunnan naiset kasvihuoneensa edustalla juomatauolla. Kuva: Siru Aura

Tuimme viime vuonna somalimaalaisia pienyrittäjänaisia, jotka nostivat naisten harjoittaman liiketoiminnan näkyväksi osaksi koko yhteisön elämää.

Naisten taloudellinen osallistuminen ja mahdollisuudet ovat Somalimaassa merkittävästi miehiä heikommat.

Naisille avautuu yhä enemmän mahdollisuuksia taloudelliseen osallistumiseen, mutta päätöksenteko ja elinpiiri ovat edelleen vahvasti kiinnittyneet kotiin.

Verkostoitumisessa ja yhteen tulemisessa on voimaa – naiset ovat ottaneet merkittäviä askeleita ulos kodin piiristä ja kohti laajempaa osallisuutta.

Solidaarisuus tuki vuoden 2018 aikana pienyrittäjänaisten nousua osaavaksi ja näkyväksi osaksi omia yhteisöjään.

Maanhallintaoikeus naisille

Esimerkiksi tukemamme osuuskunnan kautta naiset pystyivät hankkimaan maanhallintaoikeuden maille, joilla heidän kasvihuoneensa sijaitsevat.

Toisessa yhteisössä sisal­kasvista tuotteita valmistavat naiset saivat näkyvän paikan liiketoiminnan harjoittamiselle keskeltä kylää.

Naisten liiketoiminnasta on siten tullut näkyvä osa koko yhteisön elämää.

Naiset pystyivät hankkimaan maanhallintaoikeuden maille, joilla heidän osuuskuntansa kasvihuoneet sijaitsevat. Kuva: Siru Aura

Naiset pystyivät hankkimaan maanhallintaoikeuden maille, joilla heidän osuuskuntansa kasvihuoneet sijaitsevat. Kuva: Siru Aura

Toimeentulo tuo naisille mahdollisuuden vaikuttaa

Naisille toimeentulo on muutakin kuin rahaa: se tuo mukanaan kyvykkyyttä, mahdollisuuksia kasvaa ja vaikuttaa. Sen avulla rakennetaan myös luottamusta, joka mahdollistaa syvälle juurtuneisiin ongelmiin puuttumisen.

Tukemalla ihmisten toimeentuloa syrjäisissä ja ilmasto-­olosuhteiltaan haastavissa kylissä olemme onnistuneet rakentamaan luottamusta, jonka turvin sensitiivisen ja vaietun sukuelinten silpomisperinteen puheeksi ottaminen on mahdollista.

Tämän toimintatavan hiomiseksi aloimme myös viime vuonna kehittämään Health & Business ­-koulutusmanuaalia, joka kerää yhteen menestyksekkään toimintatapamme tärkeimmät opit.

Tuloksia saadaan aikaan:

  • Solidaarisuuden tukemien uusien arvoketjujen arvo vuonna 2018 oli 587 490 euroa
  • 423 pienyrittäjää sai tukea yritystoiminnan kehittämiseen
  • 140 somalimaalaista yrittäjää oppi lukemaan
  • 900 nais- ja miespienviljelijän tuotantojärjestelmien ilmastokestävyys parantui
  • Kerätty sadevesi on lisännyt maanviljelijöiden tuloja noin 30 %

 

Sinä voit auttaa.