27.05.2020

Naisryhmissä tuetaan toisia ja autetaan pienyrittäjyydessä

Lukuaika 3 min.

Naisryhmä Somalimaassa

Somalimaan sisäisillä pakolaisleireillä naiset saavat tukea lukutaidon ja kirjoitustaidon oppimiseen sekä pienyrittäjyyteen.

Somalimaassa on edelleen alueita, joilla jopa 80 % naisista on lukutaidottomia. Lukutaidottomana nainen on riippuvainen muiden avusta tai hänen on vaikea hoitaa edes arjen asioita, kuten rahansiirtoa puhelimella. 

Pakolaisleiri Somalimaassa.

Somalimaassa elää tuhansia ihmisiä sisäisinä pakolaisina haastavissa olosuhteissa. Kuva: Siru Aura

Solidaarisuus järjestää koulutuksia, joissa naisia opetetaan lukemaan, laskemaan ja kirjoittamaan ja tämän jälkeen naiset saavat koulutusta yrittäjyydestä. 

Taloudellinen riippuvuus puolisosta heikentää naisten asemaa

Naisia kannustetaan perustamaan omia naisryhmiä, jotka toimivat lainarinkeinä. Niiden avulla naisella on mahdollisuus perustaa oma pienyrityssillä naiset keräävät rahaa yhteen ja lainaavat sitä toisilleen 

Naisryhmät ovat monelle naiselle pelastus, erityisesti sisäisinä pakolaisina eläville, joilla ei ole tarpeeksi säästöjä kasassa yrityksen perustamiseen yksinRyhmissä ei ainoastaan opi lukemaan ja pyörittämään yritystä, vaan ne tarjoavat naiselle myös uuden sosiaalisen tukiverkon, johon tukeutua ja jolta pyytää neuvoa.  

Naisia Somalimaassa tekemässä yhdessä töitä.

Ryhmät toimivat tärkeänä tukiverkkona naisille. Kuva: Nyasha Kadandara.

Ryhmät tarjoavat naisille mahdollisuuden olla vahvemmin mukana perheen ja yhteisön päätöksenteossa ja osallistua elämään kodin ulkopuolella. Naisten oma toimeentulo parantaa heidän asemaansa. 

Koulutuksessa käsitellään myös väkivaltateemoja

Naisryhmän jäsenille sekä heidän puolisoilleen annetaan koulutusta myös naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Heille kerrotaan sukuelinten silpomisperinteen terveyshaitoista ja uskonnollisten johtajien kielteisistä näkemyksistä silpomista kohtaan. Aviomiesten kanssa keskustellaanettä naisen toimeentulosta on hyötyä koko perheelle ja yhteisölle. Naiset käyttävät omat tulonsa koko perheen hyväksi.  

Tilastollisesti lukutaitoinen tyttö avioituu myöhemmällä iällä, saa vähemmän lapsia ja hänellä on paremmat mahdollisuudet rahoittaa lastensa koulunkäynti ja turvata heidän tulevaisuutensa.

Koronan vaikutukset ja miten Solidaarisuus auttaa:

  • Sisäisillä pakolaisleireillä ihmiset elävät ahtaasti kaupunkien liepeille rakennetuissa kylissä ja hygieniasta huolehtiminen on haastavaa ilman juoksevaa vettä ja saippuaa.
  • Toimitamme sisäisten pakolaisten leireille hygieniatarvikkeita, kuten uusia vesipisteitä ja saippuaa.
  • Luomme turvaverkkoja naisille, jotta heillä on kriisin rauhoituttua mahdollisuus toimeentuloon.
  • Viemme osana muuta toimintaamme hauraille alueille tietoa koronaviruksesta ja sen leviämisen torjunnasta.
  • Myös pula ruoasta on sisäisillä pakolaisleireillä todellista.
  • Varmistamme haurailla alueilla asuvien ihmisten ruokaturvan myös näin kriisiaikoina.

Sinä voit auttaa. Osallistu keräykseen.