26.11.2018

”Näin lapsuuteni aikana, kuinka jotkut tytöistä kuolivat – he vuotivat kuiviin”

2 min read

Rachel-Ongiri_Ulla Sarén

Rachel Ongiri pakotettiin 12-vuotiaana jonoon muiden kylän tyttöjen kanssa. Heidän sukuelimensä silvottiin veistä ja partaterää käyttäen. Ei ollut mitään mahdollisuutta paeta.

”Olin 12-vuotias, kun minut leikattiin. Meitä oli 20-30 tyttöä ja heräsimme aikaisin aamulla. Teimme jonon, ja joku tytöistä yritti juosta karkuun. Hänet otettiin kiinni ja tuotiin takaisin.

Jos lapsi ei suostu leikattavaksi, hänet ajetaan yhteisön ulkopuolelle. Ei ole mitään mahdollisuutta paeta, vaan leikkaus on pakotettu. Leikkaukseen käytettiin veistä ja partaterää.

Näin lapsuuteni aikana, kuinka jotkut tytöistä kuolivat – he vuotivat kuiviin. Joskus vuotaminen yritettiin lopettaa työntämällä maan multaa haavaan.

Rachel Ongiri_Meeri Koutaniemi

Kenian Kisiissä opettajana työskentelevä Rachel Ongiri pakotettiin ympärileikkaukseen 12-vuotiaana. Kuva: Meeri Koutaniemi

Leikkauksen jälkeen pysyin sisällä puolitoista kuukautta. Tytär ei saa nähdä ketään miespuolista henkilöä, ei edes isäänsä tai veljiänsä. Tytön täytyy olla täydellisessä eristyksessä muusta maailmasta.

Ympärileikkaus tulisi poistaa meidän kulttuurista totaalisesti. Yleensä se uhkaa rikkoa perheitä, koska naisen seksuaaliterveys voi huonosti. Yhdynnät ovat kivuliaita, ja mies voi etsiä toisen vaimon tai rakastajan.

Nykyään moni tytöistä tietää, että voivat raportoida vaarasta tulla leikatuksi tai paeta kylästään. Kylän vanhimmat ja poliisi voivat auttaa heitä.

Auta meitä kouluttamaan ihmisiä silpomisen haitallisuudesta. Ryhdy kuukausilahjoittajaksi >>

Tärkeintä on luoda tietoisuutta. Koska olen opettaja, olen asemassa, jossa pystyn puhumaan lasten kanssa. Tällä hetkellä koulussa lapset keksivät tapoja ilmaista asenteitaan ympärileikkausta vastaan. He esimerkiksi laulavat lauluja leikkauksen seurauksista ja muut lapset kiinnostuvat kysymään heidän tekemistään sanoituksista, mistä laulut oikein kertovat. Näin tieto leviää luonnollisesti.”

Haastattelu ja tarina: Meeri Koutaniemi
Valokuvat: Meeri Koutaniemi, Ulla Sarén

 

Sinun tuellasi silpomisperinne on mahdollista lopettaa.