24.07.2021 Ulla Sarén

Mitä tyttöjen turvaleirillä tehdään?

Lukuaika 2 min

Lapsia silpomisen vastaisella turvaleirillä Keniassa

Silpomisen vastaisella leirillä tytöt oppivat omista oikeuksistaan.

Sata lasta seisoo suuressa piirissä nurmikentällä. Tyttöjä kesäisissä vaatteissaan, mukana muutama poikakin. Näky on kuin miltä tahansa lasten kesäleiriltä.

Leirin ohjaaja huutaa lauseita, jotka satapäinen lapsijoukko toistaa.

”Together let us end FGM!” Lopetetaan yhdessä sukuelinten silpominen.

On käynnissä silpomisen vastainen leiri.

Kenian Kisiissä lähes jokainen tyttö käy läpi ympärileikkauksen eli sukuelinten silpomisen. Toimenpiteitä tehdään erityisesti silloin, kun tytöillä on koulusta lomaa ja aikaa toipua leikkauksen aiheuttamista vammoista.

Solidaarisuus järjestää silpomisvaarassa oleville tytöille turvaleirejä. Leirien pääasiallinen tarkoitus on pitää tytöt turvassa toimenpiteeltä ja opettaa heille, miksi silpominen on väärin heitä kohtaan.

Leiriviikon aikana leikitään, lauletaan, kilpaillaan ja lausutaan runoja. Joka päivä on oppitunteja, joilla käsitellään naiseksi kasvamista, itsetuntoa, ryhmäpaineen vastustamista ja omasta terveydestä huolehtimista. Lapset oppivat silpomisesta ja sen seurauksista ja käsittelevät sen herättämiä tunteita piirtäen ja kirjoittaen.

>> Auta silpomisvaarassa oleva tyttö turvaan

Kisii-yhteisössä elää uskomus, jonka mukaan silpomaton nainen jää ikuisesti lapseksi, eikä voi menestyä elämässään. Tämä uskomus saa tytöt jopa toivomaan leikkausta itselleen. Leireillä vierailee paikallisia naisia, jotka ovat säästyneet silpomiselta ja eläneet onnellisen elämän. He toimivat tytöille ja tyttöjen vanhemmille rohkaisevana esimerkkinä siitä, että silpomaton tyttökin voi menestyä, eivätkä perinteeseen liittyvät uskomukset ole totta.

Viimeisenä päivänä paikalle kutsutaan lasten vanhemmat. He oppivat silpomisen seurauksista ja sitoutuvat säästämään tyttärensä silpomistoimenpiteeltä.

Leirin lopuksi järjestetään juhla, jossa lapset esiintyvät ja näyttävät, mitä he ovat viikon aikana tehneet ja oppineet. Tytöt pukeutuvat juhlavaatteisiin ja saavat lahjoja, aivan kuten silpomisrituaalin päätteeksi saadaan.

>> Lahjoita ja auta tyttö turvaan leirille

(Julkaistu ensimmäisen kerran 8/2019)

Auta lopettamaan tyttöjen sukuelinten silpominen.

Kirjoittaja