08.12.2021 Grace Morungi

Kaikki eivät ole tänä jouluna yhtä onnekkaita kuin Lucky

Lukuaika 4 min.

Lucky-tytön onnistui paeta sukuelintensä silpomista. Grace avaa blogissaan tilannetta: “Voimme suojella kisii-heimon tyttöjä silpomiselta kertomalla heille, ettei heidän tarvitse suostua toimenpiteeseen, sillä se on laitonta ja väärin. Kerromme tytölle, että hän saa apua. Me olemme täällä häntä varten.”

Lucky menee ensi vuonna kolmannelle luokalle. “Enää yksi vuosi kirjoittamista lyijykynällä ennen kuin saan alkaa kirjoittaa mustekynällä”, Lucky-tyttö sanoo haltioissaan. 

“Tiedän, että koulunkäynti muuttuu vaativammaksi ylemmällä luokalla, mutta toisaalta se tarkoittaa sitä, että olen lähempänä kasiluokkaa ja pian olenkin jo yliopistossa.” 

Lucky on yksi niistä sadoista kisiiläistytöistä Keniassa, joiden unelmat elämän suhteen ovat kunnianhimoiset. Nämä tytöt ovat varttuneet tietäen, että maailma on täynnä mahdollisuuksia. Heistä voi tulla ihan mitä vain, jos he käyvät koulunsa loppuun. 

Joidenkin tyttöjen kohdalla nuo unelmat murskataan. He eivät ole niin onnekkaita kuin Lucky. 

Anna joululahja, joka edistää tyttöjen oikeuksia >>

Kohta on joulu. Lucky on joululomalla, kuten muut koululaiset ympäri Keniaa. Lucky tietää, että hänen pitäisi olla onnellinen ja nauttia lomasta ennen kuin koulu taas jatkuu. Mutta tällä kertaa hän ei osaa olla. Tämän joululoman aikana Luckyn oli määrä käydä läpi sukuelintensä silpomisprosessi. 

Moni yhteisön tytöistä on jo läpikäynyt silpomisen. Kuusi Luckyn kanssa ollutta tyttöä silvottiin, mutta Lucky pääsi pakenemaan. Monella tytöllä silpominen on vielä edessä tämän loman aikana. Juuri ennen joulua toimistot sulkevat hiljalleen yksi toisensa jälkeen ovensa, vanhemmat pääsevät lomalle ja silloin heillä on aikaa juhlistaa tyttöjensä ympärileikkausta. Monen tytön kohdalla loma ei pääty onnellisesti.  

Monen tytön kohtalona on joutua ympärileikkaukseen joululomalla.

Monen tytön kohtalona on joutua ympärileikkaukseen joululomalla. Kuva: Grace Kerubo

Kuten Luckyn vanhemmat, monet ihmiset tarvitsevat tietoa silpomisen haitallisista vaikutuksista. Heidän on opittava, mitä silpominen aiheuttaa tytön ja naisen keholle ja psyykelle. Heidän on ymmärrettävä ihmisen biologian tasolla seuraukset. Heidän on kuultava, mitä hallitus ajattelee silpomisesta; että silpominen on laissa kielletty. Heidän on ymmärrettävä, ettei silpominen paranna tytön tai naisen moraalia. Että tytön moraalilla ei ole itse asiassa mitään tekemistä sukuelinten silpomisen kanssa. 

”Hän juoksi sinä aamuna naapuriin.”

Luckyn pelasti naapuri. Lucky oli otettu mukaan silpomisen vastaiseen koulutukseen, jossa hänelle oli opetettu, että jos hän on vaarassa tulla silvotuksi, hänen on juostava kertomaan siitä vastuulliselle aikuiselle. Ja niin hän juoksi sinä aamuna naapuriin ja kertoi naapurin tädille, että hän ja kuusi muuta tyttöä silvottaisiin iltapäivällä. Lucky pelastui. 

Auta tytöt turvaan silpomiselta >>

Meidän on saatava lisää kyläyhteisöön aikuisia, jotka on koulutettu sukuelinten silpomisen vastaiseen työhön. Heillä on velvollisuus suojella yhteisön haavoittuvaisessa asemassa olevia ja tuo velvollisuus on kerrottava heille. Heitä on voimaannutettava toimimaan silpomisperinnettä vastaan. 

Vanhemmat, huoltajat, sukulaiset, naapurit, uskonnolliset johtajat, opettajat, poliisi, paikalliset päättäjät, media ja kaikki muut on saatava mukaan suojelemaan tyttöjä silpomiselta. 

Auta kouluttamaan lapsille turvallisia aikuisia silpomisen haitoista >>

Luckyn naapuri ilmoitti asiasta poliisille. Poliisi teki väijytyksen, mutta kuusi muuta tyttöä oli jo ehditty ympärileikata. Lucky oli ainoa, jonka onnistui paeta. 

Ihmiset on saatava puhumaan silpomisesta avoimesti. Kun HIV/aids-pandemia synnytti aikoinaan Keniassa kansallisen katastrofin, siitä käytiin vilkasta julkista keskustelua. Media tulvi väittelyistä, kysymys-vastaus-palstoja ja tietoa sairaudesta jaettiin lukuisilla foorumeilla. Joka puolelle oli liimattu julisteita. Ihmiset puhuivat taudista ja nyt HIV-luku on koko maassa alhaisimmillaan koskaan. Tarvitsemme tähän samanlaisen strategian. 

Tarvitsemme paikallismedian mukaan ja ihmiset keskustelemaan silpomisperinteestä. Paikalliset päättäjät on saatava puhumaan silpomista vastaan, keskusteluja on käytävä julkisesti, julisteita on levitettävä ja ihmisille on tarjottava vastauksia herääviin kysymyksiin.  

Maan johdon on saatava tietoonsa, että Kisiissä tyttömme menehtyvät edelleen silpomistoimenpiteeseen. Silpomisen vastaisen työryhmän on kuultava, että myös kisii-yhteisön tytöt joutuvat edelleen silvotuksi päivittäin. Kyse ei ole vain maasai-heimosta, kuria-heimosta ja somalitytöistä.

Kansainvälisten toimijoiden on kuultava, että me kärsimme tästä ongelmasta ja tilannetta kaunistellaan. Kisii-heimon tilanne saattaa näyttäytyä hyvältä ulospäin, mutta me teemme oikeasti kuolemaa. Siitäkin huolimatta, että tilastollisesti kisiitytöt pärjäävät keskiverto kenialaistyttöä paremmin koulussa ja sosioekonominen taso ei ole surkein mahdollinen. 

Lucky säästyi silpomiselta, sillä naapurin täti oli saanut Solidaarisuuden ja paikallisen kumppanijärjestön kautta koulutusta silpomisperinteen vaaroista ja tiesi oman velvollisuutensa. Mutta vielä niin moni muu yhteisön ihmisistä on vailla tuota tietoa. On edelleen kyliä, joihin sanoma ei ole kantautunut ollenkaan. Syrjäisiä paikkoja, joissa eletään edelleen pimennossa, vailla tietoa silpomisen aiheuttamista haitoista. 

Miten voimme suojella kisii-heimon tyttöjä tänä jouluna silpomiselta? Voimaannuttamalla tyttöä ja häntä ympäröivää yhteisöä ja tarjoamalla tietoa silpomisperinteen vaaroista. Kertomalla tytölle hänen vaihtoehdoistaan, kun hänet on määrätty ympärileikattavaksi. Tytölle on kerrottava, ettei hänen tarvitse alistua kohtaloonsa, hänen ei tarvitse suostua silpomistoimenpiteeseen, sillä se on laitonta ja väärin. Ja että hän saa apua, sillä olemme täällä häntä varten.

 

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran joulukuussa 2019.

Kirjoittaja