14.05.2020

Korona asettaa terveydenhuollon resurssit koetukselle Keniassa

Lukuaika 3 min.

Kisiin keskus

Kenian Kisiissä valmistaudutaan koronaviruksen rantautumiseen ja eristyssairaala on valmiustilassa. “Tiedotamme koronasta ja valistamme kisii-yhteisön jäseniä, kuinka ehkäistä viruksen leviämistä”, kertoo paikallinen työntekijämme Elizabeth Nwembei.

Kenian 2030 vision tavoitteena on taata kansalaisilleen oikeudenmukainen ja edullinen terveydenhoito.
Toimiva terveydenhoitoala on edellytys talouskasvulle, köyhyyden poistamiselle ja sosiaalisten tavoitteiden toteutumiselle. Lisäksi jokaisella kenialaisella on perustuslain mukaan oikeus saada kohtuullista terveydenhoitoa.

”Pelko resurssien riittämisestä on herännyt.”

Tämän pohjalta terveydenhoitoala on siirtymässä täyttämään kansalaistensa odotuksia parantamalla terveydenhoitoalan infrastruktuuria sekä palvelutarjontaa. Kisiin maakunnassa on yli 1 160 000 asukasta ja heidän käytössään on 32 kunnallista terveysyksikköä, 84 apteekkia, 28 terveyskeskusta ja 14 sairaalaa. Alueen terveydenhuollon henkilökuntaan kuuluu 41 lääkäriä ja 504 sairaanhoitajaa.

Paikallinen opetussairaala on muutettu eristyssairaalaksi

Kisiin alueella ei ole vielä raportoitu yhtään varmistettua koronatapausta, mutta terveysyksiköt valmistautuvat tartunnan leviämiseen huolellisesti eivätkä ota turhia riskejä. Pienimmästäkin epäilystä kisiiläisiä on asetettu pakolliseen karanteeniin.

Kisiissä paikallinen opetussairaala on muutettu eristyssairaalaksi pelkästään koronaa varten. Sairaalan henkilökunta on koulutettu tilanteita varten, joissa epäillään koronatartuntaa. Kisiin aluehallinto on myös asettanut monialaisen kriisityöryhmän varautumaan koronaan ja sen mukanaan tuomiin uhkiin.

Aluksi jokaiseen maakuntaan jaettiin 5 000 suojavarustuspakettia koronaa varten, mutta tautimäärien kasvaessa suojavarusteita on jaettu vielä lisää. Kustannuksista vastaa valtion hallinto.

Kisiin ja Nyamiran lääneissä ei ole siis vielä raportoitu yhtäkään koronatapausta, mutta pelko resurssien riittämisestä on herännyt, kun tapausmäärät ovat muualla kasvaneet.

Ihmisille tietoa koronaviruksen vaarallisuudesta

Kisiin ja Nyamiran alueilla suhtaudutaan toistaiseksi vielä rennosti vaarallista koronavirusta kohtaan. Kaikki tulee kuitenkin vielä muuttumaan, kun tapauksia alkaa sadella. Terveydenhoitoalan resurssit tulevat olemaan koetuksella koronan seurauksena aivan kuten muualla.

Kisiin terveydenhuolto

Kenian Kisiissä terveydenhuollon resurssit tulevat olemaan koetuksella, kun koronavirustapaukset lisääntyvät. Kuva: Grace Kerubo

Me jatkamme nyt sinnikkäästi vaarallisesta koronaviruksesta tiedottamista ja valistamme kisii-yhteisön jäseniä. Yhteisön kanssa käydyt koulutukset ovat haastavia kokoontumisrajoitusten vuoksi, sillä noudatamme tarkasti hallituksen tekemiä linjauksia. Luotamme kuitenkin siihen, että pääsemme tekemään työtämme entistä tehokkaammin pandemian jälkeen.

Sinä voit auttaa. Osallistu keräykseen.

Kirjoittaja