17.12.2018 Grace Morungi

On joulun ja silpomisen aika

2 min read

Partakoneen terää käytetään sukuelinten silpomisessa

”Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.”

Joulu on täällä taas, eikä ole epäilystäkään, etteikö tämä olisi vuoden parasta aikaa. Me kaikki rakastamme joulua. Rakastamme lomatunnelmaa, kerääntymistä yhteen rakkaimpien kanssa, hyvää ruokaa sekä riemukkaita hetkiä yhdessä. Täällä Kisiissä nämä kaikki kuuluvat jouluun. Lapset ovat lomalla ja ympärillämme. Oma pesueeni on kasassa ja joka aamu minut hukutetaan suukkoihin ja iltaisin hyvän yön toivotuksiin. Ei ole olemassa ihanampaa aikaa kuin joululoma. 

Mutta tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa. Välittömästi koulujen sulkiessa ovensa, ensimmäiset tytöt silvotaan. Suurin osa tytöistä odottaa vuoroaan tähän hetkeen, lähelle joulua. Todella moni tyttö ympärileikataan nyt ja osa aivan joulun alla, jotta he ehtivät toipua. Parantumisen jälkeen vietettävää suurta, naiseksi kasvamisen “Ulostulo”-seremoniaa juhlitaan heti vuodenvaihteen jälkeen.  

Tämä on strategista monin tavoin. 

Tytöille ostetaan uusia vaatteita juhlaseremoniaa varten ja he voivat käyttää niitä jo joululomalla. 

Tyttöjen “Ulostulo”-seremoniassa ihmiset voivat jatkaa joulun herkuttelua syömällä ja juomalla hyvin. 

Ja tärkeintä on se, että nämä leikatut tytöt ovat valmiita ottamaan Jeesuksen vastaan, kun hän syntyy jouluna. 

Ihmisiltä puuttuu vielä paljon tietoa tyttöjen sukuelinten silpomisen haittavaikutuksista. Kerron haitoista kaikkialla ja joka käänteessä. Opetan kirkossa sunnuntain pyhäkoulussa lapsille silpomisen negatiivisista seurauksista. 

Suurin osa näistä lapsista ei ole kuullut silpomisen haitoista aikaisemmin. 

Suurin osa näistä lapsista ei ole kuullut silpomisen haitoista aikaisemmin. 

Minä ja kirkkomme nuorista välittävä pastori olemme lyöneet hynttyyt yhteen. Hän antoi meille palstatilaa kirkon lehteen ja sitä kautta voimme saada äänemme kuuluviin laajalle joukolle ja tavoittaa mahdollisimman monta ihmistä. 

Meidän on liittouduttava, jotta voimme nousta toimenpidettä vastaan. 

Meillä kaikilla on hyödynnettävissä olevia kanavia taistella silpomisperinnettä vastaan. 

Meidän on käytettävä kaikki mahdolliset keinot, jotta joulun vietosta Kisiissä tulisi juhla, jossa keskitytään joulun sanomaan eikä tyttöjen sukuelinten silpomiseen. 

Pikkutyttö pulpetin ääressä.

Kuva: Nyasha Kadandara.

 

Teksti: Grace Kerubo
Kuvat: Aino Huhtaniemi, Nyasha Kadandara
Suomennos ja editointi: Ada Bergroth

Kirjoittaja